سه شنبه , آذر ۲۰ ۱۳۹۷

عامل ایجاد کف فراوان در شامپوها

کوکامیدو پروپیل بتائین (cocamidopropyl betaine) با فرمول شیمیایی C۱۹H۳۸N۲O۳ یک ترکیب آلی مشتق شده از روغن نارگیل است.

در کل، بتائین ها؛ یک سورفکتانت (surfactant) یعنی ماده فعال کننده سطح از نوع آمفوتری هستند. گروهی از مواد بازی ضعیف (شبیه بتائین موجود در گیاهان) هستند. نمک های درون مولکولیِ ترکیبات آمونیم نوع ۴ به صورت یون های دو قطبی می باشند.

مهم ترین بخش از فرمولاسیون یا مواد اولیه صنایع آرایشی و بهداشتی، سورفکتانت ها هستند که شامل: آنیونی، کاتیونی، آمفوتری، غیریونی می باشند. ترکیبات آلی هستند که دارای قسمت قطبی یعنی گروه هیدروفیل (آب دوست) و قسمت غیرقطبی یعنی هیدروفوب (آب گریز) می باشند. این دسته از ترکیبات، کشش سطحی آب را کاهش می دهند.

ملایم ترین سورفکتانت ها، نوع آمفوتری (دوخصلتی) می باشد که در pH بالا، سر قطبی آنها دارای بار الکتریکی منفی است و در pH پایین، سر قطبی دارای بار الکتریکی مثبت است.

کوکامیدو پروپیل بتائین؛

  1. مایع شفاف، بی رنگ مایل به زرد کم رنگ، دارای علامت اختصاری CAPB می باشد.
  2. عامل ضد الکتریسیته ساکن است. لذا باعث نرم کنندگی موها می شود.
  3. همراه با سدیم لوریل اتر سولفات (SLES) باعث کاهش کشش سطحی آب می گردد.
  4. با ایجاد کف فراوان (کف غلیظ و مقاوم)، خاصیت شویندگی را افزایش می دهد.
  5. باعث پایین آوردن تحریکات ناشی از مواد فعال سطحی آنیونی می شود.
  6. باعث پایین آوردن سطح تحریکات چشمی (عدم سوزش چشم) بخصوص در چشم کودک می شود.

در مواد آرایشی و بهداشتی ونیز مواد شوینده مایع مانند: شامپوی سر و بدن، مایع دست شویی، نرم کننده مو و … بکار می رود.

مواد فعال سطحی موجود در فرمولاسیون شامپوها، یک عاملی است که باعث جدا شدن ذرات چرک و کاهش چربی از سطح مو می شود.

نکته درسی بعدی

تفاوت های پماد و کرم

♦پمادها دارای فقط یک فاز (از نوع چربی) و فاقد آب می باشند. در صورتی …