شنبه , آبان ۲۶ ۱۳۹۷

خطرات یک ماده نگهدارنده غذایی

سدیم بنزوات (Sodium benzoate) با فرمول شیمیایی C۷H۵NaO۲ نمکِ بنزوئیک اسید است. از ترکیب هیدروکسید سدیم (NaOH) و بنزوئیک اسید (C۶H۵COOH) بدست می آید.

بنزوئیک اسید (Benzoic acid) به مقدار کمی در آلو، گوجه، دارچین، میخک، و سیب وجود دارد. با وجود اینکه بنزوئیک اسید یک نگهدارنده مؤثرتری است، اما معمولاً از سدیم بنزوات به عنوان نگهدارنده غذایی استفاده می ‌شود. به دلیل اینکه بنزوئیک اسید به‌ خوبی در آب حل نمی ‌شود.

سدیم بنزوات؛ یک ماده نگهدارنده غذایی با علامت اختصاری E211 با غلظت مجاز ۰.۱ % است و در محیط اسیدی (با pH کمتر از ۶.۳) به عنوان یک پایدارکننده شیمیایی جهت کنترل تخریب میکروبی (آنتی باکتریال، آنتی کپک، آنتی قارچ) کاربرد دارد.

این ترکیب، در غذاهای اسیدی مانند: چاشنی سالاد (سرکه)، نوشابه‌ گازدار (کربنیک اسید)، مربا، آبمیوه (سیتریک اسید)، ترشیجات (سرکه)، سس‌، بعضی داروها و شامپوها، در مواد آتش ‌بازی به عنوان سوخت ترقه‌ های موشکی (با تولید صدای سوت، به سرعت می سوزد) بکار می رود.

بنزوات سدیم، به تنهایی قادر است با ایجاد رادیکال آزاد، به اجزای حیاتی DNA در میتوکندری سلول آسیب وارد کرده و آنها را غیرفعال کند و ساختمان ژنتیکی سلول را تغییر دهد. و همچنین با آسکوربیک اسید (ویتامین C) تولید بَنزن می کند که یک ترکیب سرطان زا است.

نکته درسی بعدی

کربن فعال یا زغال اکتیو

کربن فعال یا زغال اکتیو (Active carbon) ؛ گروهی از مواد کربنی (C) ، دارای …