سه شنبه , آذر ۲۰ ۱۳۹۷

سورفکتانت اصلی شامپوها

سورفکتانت اصلی شامپوها، سدیم لوریل اتر سولفات (SLES) یا سدیم لورت سولفات است.

 (sodium lauryl ether sulfate)

سدیم لوریل اتر سولفات :

یک خمیر نیمه شفاف سفید یا زرد رنگ با بوی ملایم است.

دارای علامت اختصاریِ SLES و نام تجاری آن تِگزاپون می باشد.

یکی از مواد مشترک در شامپوها است با فرمول شیمیایی C۱۴H۲۹NaO۵ و ساختار زیر:

نقش های سدیم لوریل اتر سولفات در شامپو =

  1. دترجنت (detergent) یعنی شوینده
  2. سورفکتانت (surfactant) یعنی ماده فعال کننده سطح

ترکیب سدیم لوریل اتر سولفات، یک سورفکتانتِ آنیونی است. یعنی قسمت قطبیِ مولکول، دارای بار الکتریکی منفی می باشد.

مهم ترین بخش از فرمولاسیون یا مواد اولیه صنایع آرایشی و بهداشتی ، سورفکتانت ها هستند که شامل:

۱آنیونی – ۲کاتیونی – ۳آمفوتری – ۴غیریونی می باشند.

تعریف سورفکتانت = ترکیبات آلیِ دارای قسمت قطبی یعنی گروه هیدروفیل (آب دوست) و قسمت غیرقطبی یعنی گروه هیدروفوب (آب گریز)

هیدروفیل (Hydrophile) و هیدروفوب (Hydrophob) ، یک پدیده فیزیکی در مولکول‌ است که در هیدروفیل: تمایل به حل شدن در آب و در هیدروفوب: تمایل به دوری از آب می باشد.

نقش سورفکتانت ها در کاهش کشش سطحی ِآب است.

این کشش سطحی یعنی ربایش دو سطح مایع به یکدیگر مانند: ربایش دو قطره آب برای ایجاد قطره بزرگتر

این مواد فعال سطحی موجود در فرمولاسیون شامپوها، عاملِ جدا شدن ذرات چرک و کاهش چربی از سطح مو می باشند.

سدیم لوریل اتر سولفات صدفی دارای خصوصیاتِ سدیم لوریل اتر سولفات است فقط تفاوت آن در حالت صدفی می باشد.

کاربردهای ترکیب شیمیاییِ سدیم لوریل اتر سولفات = پاک کننده چربی – کف کننده – امولسیون کننده – تسریع کننده انحلال

تعریف امولسیون = یک سیستم ناهمگن است، دارای پایداری کم شامل یک مایع قابل امتزاجِ پخش شده در یک مایع دیگر به صورت قطرات کاملاً ریز (حداکثر ۰.۱ میکرومتر)

راه افزایش پایداری سیستم های امولسیون؛ افزودنِ مواد فعال در سطح، مواد جامد ریز شده و … است.

تگزاپون در بازار با غلظت های ۳۰ و ۷۰ درصد ونیز به دو شکلِ N۷۰ (خمیری با ویسکوزیته بالا) و صدفی (دارای خلوص کمتر) وجود دارد.

کاربرد تگزاپونِ N70 = تولید مایعات شوینده شفاف

کاربرد تگزاپونِ صدفی = تولید محصولات شوینده صدفی و کدر

نکته درسی بعدی

تفاوت های پماد و کرم

♦پمادها دارای فقط یک فاز (از نوع چربی) و فاقد آب می باشند. در صورتی …