سه شنبه , آبان ۲۲ ۱۳۹۷

تارترازین موجود در پفک

تارترازین (Tartrazine) با فرمول شیمیایی C۱۶H۹N۴Na۳O۹S۲ یک ترکیب آلی هتروسیکلی است.

ترکیبات هتروسیکلی؛ به ترکیبات حلقوی گفته می شود که در آنها یک یا بیش از یک هترواتم (اتم هایی مانند: S ، N ، O و …..) در ساختار حلقوی آنها وجود دارد. این دسته از ترکیبات، به صورت ۱سیرشده، ۲سیرنشده و یا ۳آروماتیک هستند.

نکته مهم در این ترکیب، وجود یک حلقه ۵ ضلعی هتروسیکلی سیرنشده با دو اتم N است. لذا تارترازین یک ترکیب هتروسیکلی می باشد.

نام گروه هایی که در این ترکیب وجود دارد: گروه هیدروکسیل (OH-) ، گروه دی آزو (-N=N-) ، گروه سدیم کربوکسیلات (COONa-) ، گروه سدیم سولفونات (SO۳Na-) می باشد.

تارترازین؛

  1. رنگدانه شیمیایی (سنتزی)
  2. به رنگ نارنجی یا زرد لیمویی
  3. مقاوم در برابر تغییرات pH
  4. پایدار در برابر نور و گرما
  5. قابل اکسید شدن در مقابل اکسیژن
  6. سمّی و بسیار خطرناک

این رنگ تارترازین (E102) موجود در پفک که عامل قرمز- نارنجی بودن آن است، سبب اختلالات رفتاری، اضطراب، پرخاشگری می شود. این ترکیب سرطان زا است.

پفک تا ۹ برابر وزن خود، آب جذب می کند. لذا معده را پر کرده و باعث بی اشتهایی می شود.

به عنوان رنگدانه در صنعت رنگرزی، داروسازی، میکروب ‌شناسی، عکاسی، صنایع غذایی و… بکار می ‌رود.

نکته درسی بعدی

منابع آلودگی هوا

منابع آلودگی هوا به ۲ گروه تقسیم می شود: ۱منابع طبیعی و ۲منابع مصنوعی (یا …